Acropolis
Afyon
Aphrodisias
Asklepion
Aspendos
Assos
Bergama
Dalyan
Datca
Didyma
Efese
Gallipoli
Milet - Milete
Nemrut Dagi
Perge
Priëna - Priëne
Tarsus
Termossos
Troje - Truva

 

 

 

Priëne - Turkije

 

In het dal van de Meander (Menderes) liggen ten zuiden van Kusadasi de ruïnes van twee belangrijke Griekse steden. Het aan de zuidzijde van de vallei gelegen Milete was in de Oudheid de belangrijkste stad, maar het aan de noordkant tegen een rots gebouwde Priëne is beter bewaard gebleven. Deze schitterend gelegen stad is een schoolvoorbeeld van de stedenbouw volgens een vast plan uit de 4e eeuw v.Chr. Het stadspatroon met woonhuizen en openbare gebouwen is nog goed herkenbaar. U kunt uw bezoek aan dit culturele monument uitstekend combineren met het bezichtigen van Milete en het tempelcomplex van Didyma. Toen het oude Priëne meer dan 3000 jaar geleden door de Ioniërs werd gesticht, lag het nog direct aan zee. In de 6e eeuw v.Chr. werd het door de Lydiërs uitgebreid tot een havenstad, die zich ontwikkelde tot een belangrijk cultureel centrum. Tussen 625 en 540 v.Chr. was het de woonplaats van de rechter Bias, die geldt als één van de zeven wijzen van het oude Griekenland. Volgens de Romeinse schrijver Cicero zou deze wijsgeer de gevleugelde woorden 'Omnia mea mecum porto' (Ik draag al mijn bezittingen bij me) hebben gesproken, als antwoord op de vraag waarom hij zijn eigendommen niet in veiligheid bracht voor de vijand. Hij sneuvelde (met al zijn bezittingen) in de strijd tegen de Perzen, die de stad in namen.

De rivier de Meander deed de haven van Priëne verzanden en rond 350 v.Chr. was men gedwongen een paar km. naar het westen een nieuwe stad te vestigen. tegen de hellingen van het Mykale gebergte. Deze stad werd aangelegd volgens het systeem van de uit Milete afkomstige architect Hippodamos. Hij had rond 490 v.Chr. gezorgd voor een revolutie in de toenmalige stedenbouw door een geometrische ordening te introduceren. De plattegrond van Priëne doet nog steeds modern aan, net als de meeste Amerikaanse steden uit de 20e eeuw is de stad helemaal opgebouwd uit vierkanten en rechthoeken.
Priëne groeide na de wederopbouw uit tot een belangrijke polis (stadstaat). Nadat de troepen van Alexander de Grote rond 330 v.Chr. de stad waren binnengetrokken, werd zij uitgebreid met onder meer een tempel voor de godin Athena. Aan die tempel schonk Orophernes, de koning van Cappadocië. twee eeuwen later een geldsom van 400 talenten. Deze schat werd door de Cappadociërs teruggeëist nadat zijn broer Ariarathes hem van de troon had gestoten. Toen de teruggave werd geweigerd, viel Ariarathes samen met de koning van Pergamon de stad binnen, die alleen gered kon worden door de hulp in te roepen van de Romeinen. Daarmee was wel het paard van Troje binnengehaald, want in 129 v. Chr. namen zij Priëne in bezit, waarna het veel van zijn betekenis verloor. De haven van de nog maar drie eeuwen oude stad verzandde al snel. en toen was het helemaal met de stad gedaan. Toch was Priëne dankzij zijn roemruchte naam in de Byzantijnse periode nog lange tijd de zetel van een bisschop en werd de bovenstad in die tijd zelfs nog verstevigd.

 

Menu