Alanya
Ankara
Antalya
Belek
Bodrum
Cesme
Fethiye
Istanbul
Izmir - Smyrna
Kas - Antiphellos
Kemer
Konya - Derwisjen
Kusadasi
Marmaris
Mersin
Milas
Myra - Demre
Patara
Side

 

 

 

 

 

Myra - Demre - Sint-Nicolaas - Turkije

In het centrum van het dorpje Demre aan de zuid-westkust van Turkije bevindt zich een oeroud kerkje gewijd aan de heilige Nicolaas. Sint-Nicolaas wel te verstaan, bij ons bekend van het strooien met pepernoten en zie-ginds-komt-de-stoomboot. De fraaie kerk dateert uit derde eeuw, maar werd grotendeels herbouwd in de elfde eeuw. Nicolaas werd later bisschop van Myra, destijds een van belangrijkste steden van de Turkse landstreek LyciŽ. Van Myra resten nog slechts ruÔnes. Ze bevinden zich op enkele kilometers ten noorden van Demre.

Ook de wieg van Sint-Nicolaas stond in LyciŽ. In het jaar 280 zag de goedheiligman het levenslicht in het Turkse havenstadje Patara. De ruÔnes van het stadje zijn nog altijd te vinden te midden van duinenrijen aan de zuid-westkust van Turkije. Je zou denken dat de Sint in zijn geboortestreek als wonderdoener en groot kindervriend wel op een voetstuk zou staan. Dat is ook zo, maar niet als bisschop. Vreemd genoeg wordt Sinterklaas door zijn eigen dorpsgenoten geŽerd als....de Kerstman. 'NoŽl Baba', Vadertje Kerst, zeggen ze in het vroegere Myra, als ze het over ONZE Sint Nicolaas hebben!

Op 6 december in het jaar 342 overlijdt de bisschop van Myra op 62-jarige leeftijd. In 1087 verdwijnen zijn stoffelijke resten uit de stad. Geroofd door Italiaanse zeelieden. In de Italiaanse stad Bari stellen ze de beenderen ten toon. Plots duiken hier ook de verhalen op dat Sint-Nicolaas bij leven tal van hemelse wonderen zou hebben verricht. Een lokmiddel voor vele duizenden pelgrims. Het stadje vaart er wel bij. Bari behoorde destijds tot het Spaanse rijk en wellicht om die reden is de Sint in onze ogen altijd Spanjaard gebleven.

Drie kilometer ten noorden van het centrum van Demre lag het antieke Myra, waaraan onder andere een laat-Romeins theater herinnert, met een fraai reliŽf met toneelmaskers dat diende als versiering van het podium huis. Zeer bijzonder zijn vooral de Lycische rotsgraven ten oosten van het theater. In de twee begraafplaatsen, de zogenaamde 'zeenecropolis' en de 'rivier necropolis', kunt u fraaie voorbeelden bewonderen van de reliŽfs die de LyciŽrs in de rotsen uithakten; meestal werd de dode op het graf afgebeeld met zijn familie en enkele soldaten. In Demre staan enkele hotels aan het begin van de straat die van de hoofdweg Finike Kas naar het centrale plein loopt. Aan die straat ligt ook het busstation. Ongeveer 4 km ten zuidwesten van Demre liggen bij het strand van Áayagzi de resten van de oude havenstad Andriake. U kunt daarvan nog een Romeins graanmagazijn bekijken. Eens stapte de apostel Paulus hier, op weg naar Rome, over op een ander schip, nu worden er boottochtjes georganiseerd voor de toeristen.

Menu