Acropolis
Afyon
Aphrodisias
Asklepion
Aspendos
Assos
Bergama
Dalyan
Datca
Didyma
Efese
Gallipoli
Milet - Milete
Nemrut Dagi
Perge
Priëna - Priëne
Tarsus
Termossos
Troje - Truva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalyan - Dalaman -Turkije

De geschiedenis van dit agrarische centrum met ruim 16.000 inwoners nam in de jaren '80 een merkwaardige wending. Voordat de vruchtbare kustvlakte bij Dalaman werd uitgekozen als locatie voor een internationaal vliegveld, was het stadje slechts van regionaal belang; nu passeren er dagelijks honderden toeristen. De luchthaven ligt ongeveer 5 km ten  zuiden van Dalaman in de delta van de gelijknamige rivier, op een plaats die zo vochtig is dat er niet eens zo lang geleden nog malariamuggen voorkwamen. De meeste toeristen worden direct vervoerd naar hun hotel of nemen de bus die hen onmiddellijk naar Marmaris of Fethiye brengt. Hoewel Dalaman zelf eigenlijk niets te bieden heeft, nodigt de omgeving toch uit tot een iets langer verblijf. Het Köycegiz Gölü, ten noordwesten van Dalaman, is een lagune die reeds ver voor de Oudheid van de zee werd afgegrendeld door de vorming van een rij zandduinen en de moerassige delta van het riviertje de Dalyan. Aan de noordrand van het meer ligt het verblijfplaatsje Köycegiz, langs de weg van Dalaman naar Mugla. Aan de oevers van het meer zijn op veel plaatsen (bijvoorbeeld bij de camping) grote moerassige gebieden te vinden met amberbomen. Deze boom, die 15 m hoog kan worden, levert een hars die wordt gebruikt voor medicinale doeleinden en in parfums. De amber of styraxbalsem wordt door middel van inkepingen uit de schors gewonnen. Het meer is één van de weinige vindplaatsen ter wereld van de amberboom. Bij het plaatsje Sultaniye aan de zuidwestkant ligt een bron met zwavelhoudend warm water.

Modderbaden in Dalyan
Er zijn verschillende modderbaden in Dalyan te bezoeken. Je zal wel even aan de zwavelachtige geur moeten wennen, maar je zult je daarna (misschien) wel jaren jonger voelen. Een van de bekendste modderbaden in de omgeving van Dalyan is in Sultaniye aan het Köycegiz meer. Hier is ook een thermaal bad met heerlijk warm water van 40 graden Celsius. Ook het modderbad is het proberen waard. Smeer jezelf volledig in met de modder en laat het een halfuur drogen voor een positief effect op je huid. De Dalyan çayi verbindt het meer van Köycegiz met de Middellandse Zee. Deze rivier vormde in de oudheid de grens tussen het grondgebied van de Cariërs en de Lyciërs, twee sterk door de Griekse cultuur beïnvloede volken. De grensplaats Kaunos was in de 4e eeuw één van de belangrijkste steden van de Cariërs. Van dat volk kunt u ten westen van Dalaman nog enkele zeer fraaie rotsgraven bewonderen.

Dalyan is een prima basis voor een bezoek aan de ruïnes. want zo'n 8 km ten zuiden van deze vissersplaats ligt een breed strand. U bereikt Dalyan door bij Ortaca (5 km ten noordwesten van Dalaman) een 13 km lange weg in te slaan, die ook wordt bediend door een dolmus. De vissersbootjes van Dalyan zijn tegenwoordig vrijwel allemaal in gebruik als rondvaartboot. De ruïnes van Kaunos zijn alleen goed te bereiken over het water en de lokale bevolking heeft daar goed op ingespeeld. In de steile rotswand boven Kaunos hebben de Cariërs in een stijl die sterk lijkt op die van de Lyciërs (zie Fethiye en Myra) enkele schitterende grafmonumenten uitgehouwen, die eruit zien als Griekse tempelgevels.

Bij de haven lag het centrum van de stad, waarvan nog enkele bouwwerken uit de tijd na de Carische bloeiperiode overeind staan. U ziet er onder andere een Romeins theater, een agora, een badhuis, een nymphaeum en een Byzantijns kerkje. Tijdens de boottocht over de Dalyan çayi naar Kaunos heeft u kans om de zeldzame grote Afrikaanse drieklauw tegen te komen, een zoetwaterschildpad die meer dan een meter lang kan worden. Ook de kleinere en talrijkere Euraziatische waterschildpad komt voor in dit waterrijke gebied. Ten zuiden van Dalyan ligt bij Istuzu achter een rij duinen een kilometerslang zandstrand. Reusachtige zeeschildpadden die behoren tot de soort Caretta caretta komen daar ieder jaar tussen mei en oktober hun eieren leggen. De vrouwtjes gaan 's nachts het strand op en graven er een gat van ongeveer een halve meter diep voor hun eieren. Na ongeveer twee maanden kruipen de jongen (ook weer 's nachts) uit de eierschalen en lopen zonder enige hulp naar zee. Aan de oostzijde van het strand liggen de fundamenten van een hotel waarvan de bouw door een actie van natuurbeschermers werd tegengehouden om de schildpadden te beschermen.

Menu