Alanya
Ankara
Antalya
Belek
Bodrum
Cesme
Fethiye
Istanbul
Izmir - Smyrna
Kas - Antiphellos
Kemer
Konya - Derwisjen
Kusadasi
Marmaris
Mersin
Milas
Myra - Demre
Patara
Side

 

 

 

 

 

 

Cesme - informatie - Turkije

Cesme de belangrijkste stad (25.000 inwoners) op het grote schiereiland ten westen van Izmir is helemaal omgeven door stranden. De naam Cesme betekent 'Bron': in de omgeving bevinden zich zwavelhoudende warmwaterbronnen. Uit de haven van de plaats vertrekt in het hoogseizoen dagelijks een boot naar het 10 km in de Ege´sche Zee gelegen Griekse eiland Chios. In het centrum kunt u de door Genuese kruisridders gebouwde vesting niet over het hoofd zien. In het onder sultan Beyazit II (1481-1512) gerestaureerde kasteel is nu het Cesme Kalesi ve MŘzesi ingericht. Bij het grote plein in het met Griekse huisjes gelardeerde centrum staat een standbeeld van Cezayirli Gazi Hasan Pasa, een admiraal uit het Osmaanse leger die in 1770 voor de kust van Cesme zijn vloot verspeelde tegen de Russen. De lokale specialiteit is Sakizli Dondurma, ijs dat op smaak wordt gebracht met retsina, de Griekse harswijn. Een uitstekend zandstrand bevindt zich bij het drukbezochte badplaatsje ca, ongeveer 6 km ten zuidoosten van Cesme. Vandaar leidt een weg naar het dorpje IIdlr waar de resten liggen van Erythrai, een stad die deel uitmaakte van de Ionische stedenbond. Het theater, de fundamenten van enkele woonhuizen en delen van de stadsmuur herinneren aan de tijd dat de handel hier floreerde.

Het klimaat van Cesme
Cesme is een kleine stad aan de Ege´sche kust en kent een mediterraan klimaat. Door de altijd aanwezige wind maakt dat de plaats erg geliefd is bij surfers. Cesme heeft koele natte winters en warme droge zomers. De zomer is hier net wat minder fel en lang als aan de westkust. EÚn van de trekpleisters van de stad zijn de zwavelhoudende warmwaterbronnen. Cesme heeft meerdere mooie stranden en een aantal hippe clubs die zeker een bezoek waard zijn.

De natuur tussen Cesme en Izmir is geweld aangedaan door de aanleg van een snelweg, waarlangs het weekendverkeer snel de stranden kan bereiken. Halverwege ligt Urla dat geen bezienswaardigheden heeft, hier is de afslag naar de 6 km naar het noorden gelegen resten van Klazomenai. Tot ver in de Romeinse tijd was deze in de 10e eeuw v. Chr. door de IoniŰrs gestichte stad bewoond. Voordat de Perzen de stad in de 5e eeuw binnenvielen, lag het centrum van Klazomenai op het vasteland.
Daarna trok de bevolking zich terug op het sinds de tijd van Alexander de Grote over een dam bereikbare eiland Karantina. Bij het enkele kilometers dichter bij Izmir gelegen Guzelbahše begint een weg die in zuidelijke richting voert naar een kustvlakte met de ru´nes van Teos, een Ionische stad die werd gesticht in dezelfde periode als Klazomenai. Het belangrijkste monument is een tempel voor Dionysos. de god van de wijn en de extase. Er is verder weinig opgegraven en daarom worden de ru´nes niet druk bezocht. Bij het nabijgelegen plaatsje Sigaclk bouwden de Genuezen in de 15e eeuw een kasteel. In de omgeving van Teos vindt u ook stranden.

De Slag bij Cesme was een zeeslag bij en in de Cesme baai in het zeegebied tussen AnatoliŰ en het eiland Chios, waar eerder al een aantal zeeslagen had plaatsgevonden tussen het Ottomaanse Rijk en VenetiŰ. De slag was onderdeel van de Orlovopstand, een opstand die door de Russische graaf Orlov werd opgezet onder Griekse rebellen op het schiereiland Mani en die tot doel had om de Grieken in opstand te brengen tegen de Turken. Deze mislukte opstand was een voorloper van de uiteindelijke Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821 tot 1829. De slag vormde de eerste van een aantal voor het Ottomaanse Rijk rampzalig verlopen zeeslagen tegen het Russische Rijk en de enige grote zeeslag tijdens de Vierde Russisch-Turkse Oorlog.

 

Menu