Alanya
Ankara
Antalya
Belek
Bodrum
Cesme
Fethiye
Istanbul
Izmir - Smyrna
Kas - Antiphellos
Kemer
Konya - Derwisjen
Kusadasi
Marmaris
Mersin
Milas
Myra - Demre
Patara
Side

 

 

 

 

 

Fethiye Turkije informatie

 

Toen Turkije in 1923 een republiek werd, kreeg het oude Telmessos een naam die was verbonden met de in de omgeving neergestorte piloot, Fethi Bey, een held uit de onafhankelijkheidsoorlog. De nieuwe naam bracht de plaats bepaald geen geluk. Van de antieke havenstad bleef na een aardbeving in 1957 bijna niets overeind staan. Uit de puinhopen is wel een druk toeristenoord (+-25.000 inwoners) gegroeid met een zeer goede jachthaven, uitstekende overnachtingsmogelijkheden en een plezierige internationale sfeer. De mooie stranden in de baaien rond Fethiye werken als een magneet op de buitenlandse bezoekers.

Boven het centrum ligt ten oosten van de jachthaven de ru´ne van een robuuste kruisridderburcht, die rond 1400 werd gebouwd op de restanten van enkele bouwwerken uit de tijd dat Telmessos een belangrijke handelsstad was van de LyciŰrs. Uit die laatste periode (4e eeuw v. Chr.) stammen de interessantste sporen van het verleden in Fethiye.

In de rotsen boven het oostelijk deel van de stad zijn bij de aardbeving namelijk enkele fraaie rotsgraven gespaard gebleven. Het mooist is de ongeveer halverwege het centrum en het busstation gelegen necropolis rond het zogenaamde 'Graf van Amyntas'. De fašades van de grafmonumenten zijn daar zeer kunstig in de rotswanden uitgehouwen, compleet met Ionische zuilen. Uit de Lycische tijd stamt ook de sarcofaag bij het postkantoor in het centrum. Dit soort sarcofagen is een imitatie van Lycische houten huizen met hun balkenstructuur.

Fethiye heeft uitstekende busverbindingen met de rest van het land en met de luchthaven van Dalaman (1 uur). Er is onder andere een directe bus naar de bij de ru´nes van Pamukkale gelegen stad Denizli (5,5 uur). De snelle bus naar Antalya (4Ż uur) rijdt niet langs de kust. maar neemt de weg door het binnenland via Korkuteli en de ru´nes van Termessos. Ook de ru´nes van Patara en Xanthos (ongeveer 75 km ten zuidoosten van Fethiye) zijn per bus bereikbaar. In de haven van Fethiye wordt een groot aantal boottochten aangeboden.

Menu